Ha hétfő hajnalban csörög a vekker, lenyomás után ne aludj vissza még egy kicsit, hanem pattanj az ablakhoz: ha szerencséd van, te is láthatod a “vérholdat”. De mi is az a vérhold?

Bizony, január 21-re virradóan Európa és Afrika nagy részén, valamint Észak- és Dél-Amerikában is teljes holdfogyatkozás lesz, a Föld épp a Nap és a Hold között halad el, árnyéka pedig a Holdra vetül. Ráadásul a Hold éppen telihold éjjelén fog pályájának azon a pontján járni, amelyik a legközelebb esik a Földhöz, ezért sokkal nagyobbnak tűnik majd a szokásosnál, vagyis szuperholdat láthatunk. Jelen esetben a légköri viszonyok fénytörése miatt az árnyékot narancsosnak, pirosasnak látjuk majd, pont mint egy naplemente esetében – ezért nevezzük vérholdnak is. Magyarországon hajnali 5 óra 41 perckor kezdődik a teljes holdfogyatkozás és 6 óra 43 percig tart – már ha a felhős égbolt nem akadályozza majd a látványt.

Vérhold és holdfogyatkozás

Vérhold és holdfogyatkozás (kép forrása: Pixabay)

2019 első teliholdját farkasholdnak mondják; esetünkben egy igazi energiabomba: egyszerre teli-, vér-, szuperhold ÉS teljes holdfogyatkozás is, ráadásul eme égi jelenség után három évig nem lesz látható teljes fogyatkozás hazánkból. Úgyhogy rakd ki a kristályaid töltődni, készülj elő a varázslatokhoz, a hétfő hajnal bizony erős energiákat mozgósít majd!