Emlékszem, gyerekként sokszor hallgattam nagyanyámtól, hogy ha az első hóban arcot mosok, mindig ragyogó lesz a bőröm. Bevallom, akkoriban még nem nagyon foglalkoztatott a bőrápolás ezen alternatívája, de az emlék azonnal visszatért, amikor Maria Treben füveskönyvében is olvastam ezt a tippet: ő is nagyanyja praktikáját alkalmazta, hogy elkerülje a ráncokat.

Miért érdemes hóval arcot mosni?

Mégis, van valamilyen valóságalapja ennek a népi praktikának? Ha jobban belegondolunk, a hóval való arcmosás felér egy gyors jeges borogatással. A hideg pedig szépen összehúzza a pórusokat, tágabb hajszálereket, a kisebb duzzanatokat, pirosodást pedig lohasztja. A vérkeringés a hőmérsékleti sokk hatására felpezsgül, így orcánk egészséges színt kap. Szeplők, ráncok ellen valószínűleg nem hat, hiába is tartják ezt így a régi öregek…

Moss arcot a friss hóban!

Moss arcot a friss hóban! – fotó forrása: flickr.com/amaddenbeatley

Mezítláb a hóban!

Ha már megmostad az arcod a friss hóban, ne állj meg! Vedd le a bakancsod és a zoknid, és mezítláb is tégy meg pár lépést. Legfeljebb egy percig maradj meztelen talppal a hóban, hogy elkerüld a fagyási sérüléseket. Járkálás során figyelj, hogy hova lépsz, mi lehet a hólepel alatt… hiszen senki sem szeretne egy tüskébe, vagy egy álcázott kutyagumiba telibe talpalni… Ha végeztél,  egy száraz törölközővel dörzsöld át a lábad és húzz rá meleg gyapjúzoknit. A vérkeringés azonnal beindul, és lábadban kellemes meleget, ‘zsibongó’ érzetet  fogsz érezni – kipróbáltam, tényleg így van!

A híres német természetgyógyász, a hidroterápia “atyja”, Sebastian Kneipp is ajánlja a módszert, mert a felfokozott vérkeringés immunerősítő és fájdalomcsillapító hatású, állítólag ő még fogfájás kezelésére és meghűlés esetén is használta.

 

Szeretnél hasonló praktikákról olvasni a kashka.hu oldalon? Látogass vissza hamarosan!