Szerencsehozó talizmán? Babona vagy kedves szokás? Ismerd meg a születési köved!

Közeleg a karácsony, ilyenkor sokunk választ ékszert meglepetés gyanánt. Hogy még személyre szabottabbá tegyük az ajándékunkat, érdemes lehet olyan ásványból, drágakőből készült ékszerre voksolnunk, amely például az ajándékozott horoszkópjához, születési idejéhez kapcsolódik. Válasszunk hát az úgynevezett születési kövekből, amelyek talizmánkőként is ismeretesek: régi hiedelmek szerint minden hónaphoz egy vagy több drágakő tartozik, amelyek szerencsét hoznak az adott hónapban születettekre. Egyesek szerint ez a bibliai Áron tizenkét kővel ékesített melldíszére vezethető vissza. Ideje, hogy az ajándékozást megkönnyítendő, közelebbről is átnézzük a születési kövek listáját!

Születési kövek

Január –  születési köve: gránát

A gránát latin eredete utal a gránátalma gyönyörű mélypiros magjaira, amelyek valóban hasonlítanak eme kő tüzes csillogására. Bár az ásvány zöld, kék, átlátszó, sőt, fényre színt váltó verzióban is létezik, mégis a sötétbordó pirop a legismertebb változat.

Február – születési köve: ametiszt

Ez a gyönyörű ásvány az egyik legnépszerűbb – és legkönnyebben felismerhető – kvarc, amely a második legnagyobb tömegben megtalálható anyag a Föld kérgében. Bár általában lila színével hódít, kevesen tudják, hogy a csiszolástól függően változhat az adott kő árnyalata.

Március – születési kövei: akvamarin, heliotróp

A halovány akvamarin már nevében is a tengerre, a vízre utal, nem véletlenül kapták a Halak jegyűek szerencsekőnek. Valójában a berill kék színű válfaját hívjuk így. A heliotróp vas-oxidtól dús, zöldes árnyalatú – ennek ellenére vérkőként, vérjáspisként is hivatkoznak rá.

Április – születési köve: gyémánt

Mélyen a pénztárcájukba nyúlhatnak április szülöttei, hiszen a gyémánt az egyik legdrágább ékszerkészítési alapanyag. A mindenki által jól ismert szénből keletkezik, és ára az árnyalattól függően változik; nem véletlen, hogy néha laboratóriumi „rásegítést” is kapnak a piacon lévő gyémántok.

Május – születési köve: smaragd

’Smaragdus’ – vagyis ógörögül zöld – és máris bevillan a zsenge fűvel borított májusi rétet idéző smaragd képe. Az akvamarinhoz hasonlóan ez a kő is a berill egy színvariációja. Minél mélyebb, élénkebb zöld árnyalatot szeretnénk, anná többet kell érte fizetnünk, ahogyan a gyémánt esetében is.

Június –  születsi kövei: alexandrit, holdkő

Az alexandrit egy olyan, főként az Urál hegységben bányászott krizoberill, amely napfény hatására képes a színét zöldről pirosra változtatni. Ez a jelenség a kő kémiai összetételével magyarázható – nem meglepő, hogy ez az egyik legritkább és legértékesebb ékszeralapanyag. A holdkő viszont érdekes kékes irizálásával hódít, amely egyesek szerint a vízen tükröződ hold fényére hasonít.  A legszebb példányai Srí Lankáról érkeznek, és mivel a készlet erősen megcsappant, eme ásvány ára erősen emelkedik.

Július – születési köve: rubin

A benne lévő krómtól szinte életre kelnek az élénk vörös ragyogású rubin kövek. A legszebb példányai mintha belülről izzanának; ezekért a darabok a gyémántnál is drágábban cserélnek gazdát. Keménysége miatt az óragyártás, lézer- és orvosiműszer-gyártás során is használnak természetes és mesterségesen létrehozott rubinokat.

Augusztus – születési kövei: peridot, szárdonix, spinell

A peridot – vagy olivin – egy zöldes ragyogású kő, amely vulkáni tevékenység következtében bukkan felszínre, néha meteoritokban is megtalálhatjuk. A szárdonix kétfajta, párhuzamos sávozású kalcedon elegye, érdekes csíkos példányai könnyen elérhetőnek és viszonylag olcsónak számítanak. A spinell több színben elérhető, sokszor nemesebb kövek pótlására, hamisítására is használják – néha csak a keménysége árulja el, hogy nem valódi zafírral vagy rubinnal van dolgunk.

Szeptember – születési köve: zafír

A zafír a rubinhoz hasonló korundum, egyedül a színük különbözteti meg őket: a rubin csakis vörös lehet, míg a zafír a szivárvány legtöbb árnyalatában megtalálható. származási helyük éppúgy nyom a latba értékük meghatározásánál, mint a csiszolásuk, tisztaságuk vagy színük.

Október – születési köve: opál, turmalin

Az opál érdekes fényéről híres; már az ógörög neve is annyit tesz, mint „látni a fény változását”. Valójában mikroszkopikus szilikagömbök felelősök a névadó fénytörésért. Számos változata ismert, ahogy az októberhez rendelt turmalinnak is, ami valójában ásványok komplex csoportja, színe pedig feketétől a görögdinnye héjára emlékeztető zöldes pinkig terjed.

November – születési köve: topáz, citrin

Sokáig minden sárgás követ topáznak hittek. Bár a tiszta topáz teljesen színtelen, árnyalatait a benne lévő szennyeződések végtelen lehetősége adja. Legkeresettebb fajtája az imperiál topáz, amely élénk narancs, rózsaszínes felhangokkal. A szintén sárga citrin is sokáig topázként „futott”, pedig egy ritka kvarcfajtáról van szó. Ritkuló mennyisége miatt a piacon sokszor hőkezelt változataival találkozunk.

December – születési köve: tanzanit, cirkónia, türkiz

A tanzanit érdekességét az adja, hogy a világon kizárólag egy lelőhelyen található meg: Tanzániában. Ez az ásvány más-más szemszögből nézve más-más árnyalatot villant fel az őt jellemző végtelen kékségből. Színe és ritkasága miatt párhuzamba állíthatjuk a türkizzel. Ez az élénk kék ásvány ékszerként régóta kedvelt, bár a porózus, fényre érzékeny valódi köveket gyakorta festett magnezittel helyettesítik. A cirkóniáról sokaknak a szintetikus gyémántutánzat jut eszébe. Ez az alulértékelt ásvány azonban változatos színekkel gyönyörködtet – igaz, néha a színt adó ásványi szennyeződések miatt radioaktív sugárzást bocsájt ki magából…

 

Ha még többet szeretnél a kövek varázslatos világáról megtudni, kövesd a kashka.hu bejegyzéseit a “Varázsköny” menüpont alatt!